Municipiul Oradea 


Municipiul Oradea, situat pe malurile Crișului Repede este reședința județului Bihor.  


Ladislau I. al Ungariei a stabilit aici în 1080 reşedinţa unui episcopat romano-catolic. Prima menţionare documentară a toponimului Oradea (Varadinum) apare la 1113 într-o diplomă a abaţiei benedictine din Zobor, în care este menţionat numele episcopului Syxtus Varadiensis (Sixtus de Oradea). În anul 1241 în urma atacului tătarilor este încetinită dezvoltarea cetății. În toamna lui 1598 cetatea a fost asediată cinci săptămâni de oştile turceşti, fără a fi cucerită. În 1660 însă, Oradea este cucerită de turci şi intră sub stăpânirea lor până în 1692, când revine din nou Ungariei (în această perioadă Oradea este reşedinţă de paşalâc turcesc). În timpul evenimentelor revoluționare din anii 1848-1849 garnizoana imperială din cetate s-a alăturat revoluționarilor. Oradea era în 1890 centrul administrativ al Comitatului Bihar şi nod feroviar a şapte linii de cale ferată. După Primul Război Mondial Transilvania a devenit parte a României Mari. La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, prin Dictatul de la Viena (1940), Oradea şi jumătate din teritoriul Bihorului sunt cedate Ungariei. La 12 octombrie 1944 oraşul este eliberat de sub dominaţia hortistă de trupele române şi sovietice şi revine în graniţele statului român. După evenimentele revoluționare din decembrie 1989 asistăm la o dezvoltare a orașului în toate domeniile.


Municipiul Oradea oferă numeroase puncte de atracții atât celor care trăiesc aici, cât și oricui se află în trecere sau îl vizitează. Amplasarea geografică face ca Oradea să fie un punct nodal foarte important în turismul regional și internațional. Astfel, municipiul se găsește la 12 km de Băile Felix, cea mai mare stațiune balneo-climaterică permanentă din România. În același timp, pe teritoriul județului Bihor se află și alte obiective turistice atractive: stațiunea Stâna de Vale, formațiunile carstice din Munții Apuseni (Peștera Urșilor, Cetățile Ponorului).


Potențialul turistic al Oradiei este dat nu numai de poziția sa generală, ci și de istoricul și arhitectura sa, precum și de amplasamentul monumentelor sal în planul orașului. În zona centrală a orașului mai pot fi admirate numeroase monumente, în special cele construite în stil secesionist. În oferta municipiului, ca puncte de atracție ce merită vizitate, se mai înscriu Complexul Baroc și Muzeul Țării Crișurilor. Informații despre Cetatea Oradea găsiți accesând link-ul: http://www.oradea.ro/cetatea-oradea/home.html 


Mai multe despre municipiul Oradea pe http://oradea.travel/